Sensur

Nettsensur har ofte et politisk opphav. Myndigheter i land som Iran, Kina og Russland opprettholder sin moral ved å blokkere apper og nettsteder som går i mot dem. Journalister og innbyggere må forholde seg til dette hver dag, også turister må overholde disse reglene til landet de besøker. Hvis du er på ferie i et av disse landene får du kanskje ikke tilgang til YouTube eller Gmail. Dette kan være brysomt. Under vil du finne artikler som hjelper deg å avblokkere nettsensur.

Hva er nettsensur?

Nettsensur skjer når deler av internett er bevisst “skjult” fra en spesifikk gruppe mennesker, som regel basert på deres beliggenhet. Den mest velkjente formen for nettsensur er iverksatt av land. En regjering bestemmer at sine innbyggere ikke skal ha tilgang til spesifikke nettsteder, sosiale medier, eller andre plattformer. Og sikrer at disse delene av internett blir sensurert.

Men det finnes også annen form for sensur. En tjeneste som YouTube kan skjule enkelt innhold grunnet din beliggenhet. Din skole eller jobb kan også ha nettrestriksjoner på plass som gjør at du ikke kan nå Facebook når du bruker Wi-Fi-tilkoblingen.

Artikkelen under forteller deg om spesifikke former for sensur og hvordan du kan sikre at uansett hvor du er i verden så har du tilgang til et fritt internett.

Sensur av kritiske journalister

Journalister er spesielt påvirket av sensur. Diktaturer blokker ofte nettsteder som kritiserer regimet. Heldigvis er den en måte å få tilgang til disse nettstedene allikevel. For journalister kan det være lurt å beskytte seg med en VPN og kanskje Tor for å besøke blokkerte nettsteder og kommunisere med andre. For egen sikkerhet er det ofte best å holde seg anonym. På denne måten kan de være kritiske til regimet uten risiko for å bli straffet.

Sensur på ferie eller jobbreise

Sensuren i enkelte land påvirker også turister og internasjonale jobbreisende. De som besøker Kina for jobb eller ferie vil finne ut at YouTube og Gmail ikke er tilgjengelig. Dette kan være brysomt. Ønsker du å avblokkere disse appene og nettstedene kan det være en god ide å installere en VPN. Da vil du kunne besøke disse nettstedene mens du er på ferie eller jobbreise. Dette er spesielt nyttig for jobbreisende som fortsatt ønsker å sjekke e-post fra Kina.

Sensur i vestlige land

Det er ikke bare diktatorregimer som utfører nettsensur. De fleste land har restriksjoner på plass som betyr at du ikke har fullstendig nettfrihet innen landegrensene. Hvert land har sine egne restriksjoner. Noen kan forby The Pirate Bay for å stoppe ulovlig nedlasting.

Mens noen av disse restriksjonene kan være på plass for gode grunner, så begrenser de fortsatt din nettfrihet. Heldigvis er det veier rundt dette. Å bruke en VPN er den mest effektive og sikre måten og ikke bare gå rundt geografiske restriksjoner, men beskytte ditt personvern i tillegg til din sikkerhet.

Nettfrihet kommer med ansvar

Artiklene her vil fortelle deg hvordan du får tilbake din nettfrihet når du er på et sted som prøver å begrense den. Fri adgang til informasjon bør være tilgjengelig hvor som helst på dagens internett. Men, fri tilgang til informasjon kommer også med sitt ansvar. Husk at du kan risikere å bryte enkelte lover i landet du befinner deg i. Derfor anbefaler vi deg alltid å holde deg på trygg grunn og tenke over hva man gjør. Vi håper våre lesere bruker kapasiteten til internett med integritet.